🔵🔴⚽️ MARCEL SANS, Profesor metodologie FC BARCELONA, relatează în exclusivitate pentru site-ul clubului Ultimate 11, cum se antrenează jucătorii din cadrul clubului catalan, în perioada de izolare. ⚽ 🙌
Dar înainte de asta, să-i facem o scurtă prezentare … 😉
👤🏠 Marcel Sans face parte din staff-ul tehnic al academiei La Masia de mai bine de 11 ani, perioadă în care acesta a îndeplinit diverse funcții, printre care: antrenor secund U16, antrenor principal U13, precum și alte câteva. De-a lungul acestei perioade el a contribuit direct la formarea unor copii ajunși astăzi fotbaliști celebri, printre ei regăsindu-se nume precum: Ansu Fati, Sergi Roberto, Takefusa Kubo, Alex Grimaldo și Adama Traore. 🥇🏆
🗓️ Începând cu anul 2015, Marcel Sans îndeplinește o funcție cel puțin la fel de importantă precum cele anterioare, și anume funcția de profesor de metodologie a clubului Fc Barcelona. Din această poziție el contribuie semnificativ la formarea și perfecționarea antrenorilor, predând metodologia, conceptul de joc, precum și valorile și principiile clubului de fotbal Fc Barcelona. Printre actuali săi elevi, se regăsește astăzi și fondatorul Ultimate 11, Samuel Rociu. 😉 👏
💛🖤 Cu acest prilej, Marcel Sans a acceptat să vorbească pentru site-ul clubului nostru, despre cum se pregătesc în această perioadă dificilă, seniori și juniori, din cadrul clubului catalan. 🤝🦁
📝 “Carantina necesară pentru încetinirea pandemiei a schimbat complet dinamica de antrenament și competiție, pentru toate cluburile din întreaga lume, într-un mod instantaneu și neașteptat. Staff-ul tehnic, preparatorii fizici, precum și nutriționiștii, se confruntă astfel cu o provocare imensă. Obiectivul este de a induce o sarcină de antrenament similară unei perioade de antrenament obișnuite, astfel încât, atunci când va fi reluată competiția, sportivii să o poată înfrunta în condiții optime.
Chiar dacă la nivel național nu eram pe deplin conștienți de impactul și de măsurile care urmau să fie adoptate, am încercat să le anticipăm, și astfel cu ajutorul lui Antonio Gómez (directorul departamentului de pregătire fizică al primei echipe) am elaborat un program pentru fiecare jucător în parte, care încearcă să simuleze volumul de muncă al unei săptămâni obișnuite. Dinamica de încărcare este astfel foarte asemănătoare cu microciclul nostru obișnuit. Am simulat săptămânile noastre obișnuite, cu câte două jocuri pe săptămână și o zi liberă, prezentând astfel cele două vârfuri ale volumului de muncă, unul la mijloc și celălalt la sfârșitul săptămânii.
Jucătorii urmează un program bine stabilit, combinând antrenamentele de forță cu cele de rezistență, adecvate contextului disponibil.
Ei desfășoară ședințele de anduranță cu ajutorul unei biciclete fitness sau pe banda de alergare. Jucătorii au ca obiectiv să efectueze un volum de efort în care să atingă vitezele și ritmurile cardiace specifice competiției.
Din cauza faptului că acestora nu le este permis să iasă afară, colectarea datelor GPS nu este posibilă, așadar, după fiecare sesiune de antrenament, ei sunt nevoiți să ne trimită rata de efort exercitat, precum și distanța și viteza de alergare. Pe baza acestor date vom putea analiza volumul de muncă și, totodată face modificări, atunci când este cazul. Efortul exercitat în aceste sesiuni de antrenament este foarte relevant.
De la primele date raportate, departamentul nostru de pregătire fizică a realizat că jucătorii raportează valori ușor mai mari, decât cele obișnuite (7-8, comparativ cu media de 5,5), care pot fi legate de stresul termic, deoarece sesiunile de antrenamente sunt efectuate în spațiu închis și corpul nu este capabil să disipeze căldura cu aceeași eficiență ca și în aer liber. Un alt motiv ar putea fi stresul mecanic generat de exerciții cu care jucătorii nu sunt obișnuiți, sau încărcarea emoțională de a nu ți se permite să pleci de acasă.
Un alt aspect relevant pentru noi este faptul că în această perioadă consumul de energie al jucătorilor este redus. Acesta este motivul pentru care greutatea este monitorizată zilnic, pentru a preveni o creștere a procentului de grăsime corporală. În această idee, departamentul nutrițional lucrează îndeaproape cu jucătorii.
Chiar și cu toate aceste măsuri, departamentul de performanță susține că există riscul de accidentare atunci când perioada de carantină se va încheia, și că în niciun caz jucătorii nu vor fi pregătiți pentru reluarea competiților. Anticipăm că va dura aproximativ patru săptămâni până când corpul se va putea adapta și implicit reveni la nivelul de performanță de dinaintea perioadei de carantină.
În ceea ce privește antrenamentele pentru copiii și juniori din cadrul academiei, această sarcină a fost la fel de provocatoare pentru staff-ul tehnic, precum cea pentru seniori, deoarece ne-am văzut nevoiți să concepem exerciții pentru fiecare jucător în parte, în funcție de spațiul și condițiile materiale pe care fiecare dintre ei le au acasă. În mare, am respectat aceleași principii de antrenament pe care le-am conceput pentru seniori, volumul efortului este cel care diferă cel mai mult, iar pentru cei mai mici, evident, și exercițiile diferă.
De asemenea, pe lângă factorul fizic, care ne preocupă foarte mult în această perioadă, nu am neglijat nici celălalte aspecte, la fel de importante pentru noi. De exemplu, jucătorii primesc o serie de videoclipuri cu sarcini tactice, precum și videoclipuri cu conceptul de joc al următorilor adversari pe care urmează să-i întâlnim.
Pe scurt, toate sarcinile pe care le oferim jucătorilor urmăresc obiective clare: menținerea contactului între jucători și personalul tehnic, minimizarea pierderii identității ca echipă, menținerea fitnessului și a motivației jucătorilor. Această situație extraordinară necesită măsuri extraordinare, și care pun la încercare abilitatea antrenorilor, preparatorilor fizici și a nutriționiștilor de a găsi noi formule care să permită menținerea fitnessului și a motivației jucătorilor într-un context atât de dificil. ”
MARCEL SANS, PROFESOR METODOLOGIE FC BARCELONA