MARCEL SANS DEZVALUIE CUM SE ANTRENEAZA JUCATORII FC BARCELONA IN PERIOADA DE IZOLARE

MARCEL SANS DEZVALUIE CUM SE ANTRENEAZA JUCATORII FC BARCELONA IN PERIOADA DE IZOLARE

­čöÁ­čö┤ÔÜŻ´ŞĆ┬áMARCEL SANS, Profesor metodologie FC BARCELONA, relateaz─â ├«n exclusivitate pentru site-ul clubului Ultimate 11, cum se antreneaz─â juc─âtorii din cadrul clubului catalan, ├«n perioada de izolare.┬áÔÜŻ┬á­čÖî

Dar ├«nainte de asta, s─â-i facem o scurt─â prezentare ÔÇŽ┬á­čśë

­čĹĄ­čĆá┬áMarcel Sans face parte din staff-ul tehnic al academiei La Masia de mai bine de 11 ani, perioad─â ├«n care acesta a ├«ndeplinit diverse func╚Ťii, printre care: antrenor secund U16, antrenor principal U13, precum ╚Öi alte c├óteva. De-a lungul acestei perioade el a contribuit direct la formarea unor copii ajun╚Öi ast─âzi fotbali╚Öti celebri, printre ei reg─âsindu-se nume precum: Ansu Fati, Sergi Roberto, Takefusa Kubo, Alex Grimaldo ╚Öi Adama Traore.┬á­čąç­čĆć

­čŚô´ŞĆ┬á├Äncep├ónd cu anul 2015, Marcel Sans ├«ndepline╚Öte o func╚Ťie cel pu╚Ťin la fel de important─â precum cele anterioare, ╚Öi anume func╚Ťia de profesor de metodologie a clubului Fc Barcelona. Din aceast─â pozi╚Ťie el contribuie semnificativ la formarea ╚Öi perfec╚Ťionarea antrenorilor, pred├ónd metodologia, conceptul de joc, precum ╚Öi valorile ╚Öi principiile clubului de fotbal Fc Barcelona. Printre actuali s─âi elevi, se reg─âse╚Öte ast─âzi ╚Öi fondatorul Ultimate 11, Samuel Rociu.┬á­čśë┬á­čĹĆ

­č卭辥┬áCu acest prilej, Marcel Sans a acceptat s─â vorbeasc─â pentru site-ul clubului nostru, despre cum se preg─âtesc ├«n aceast─â perioad─â dificil─â, seniori ╚Öi juniori, din cadrul clubului catalan.┬á­čĄŁ­čŽü

­čôŁ┬á ÔÇťCarantina necesar─â pentru ├«ncetinirea pandemiei a schimbat complet dinamica de antrenament ╚Öi competi╚Ťie, pentru toate cluburile din ├«ntreaga lume, ├«ntr-un mod instantaneu ╚Öi nea╚Öteptat.┬á Staff-ul tehnic, preparatorii fizici, precum ╚Öi nutri╚Ťioni╚Ötii, se confrunt─â astfel cu o provocare imens─â. Obiectivul este de a induce o sarcin─â de antrenament similar─â unei perioade de antrenament obi╚Önuite, astfel ├«nc├ót, atunci c├ónd va fi reluat─â competi╚Ťia, sportivii s─â o poat─â ├«nfrunta ├«n condi╚Ťii optime.

Chiar dac─â la nivel na╚Ťional nu eram pe deplin con╚Ötien╚Ťi de impactul ╚Öi de m─âsurile care urmau s─â fie adoptate, am ├«ncercat s─â le anticip─âm, ╚Öi astfel cu ajutorul lui Antonio G├│mez (directorul departamentului de preg─âtire fizic─â al primei echipe) am elaborat un program pentru fiecare juc─âtor ├«n parte, care ├«ncearc─â s─â simuleze volumul de munc─â al unei s─âpt─âm├óni obi╚Önuite. Dinamica de ├«nc─ârcare este astfel foarte asem─ân─âtoare cu microciclul nostru obi╚Önuit. Am simulat s─âpt─âm├ónile noastre obi╚Önuite, cu c├óte dou─â jocuri pe s─âpt─âm├ón─â ╚Öi o zi liber─â, prezent├ónd astfel cele dou─â v├órfuri ale volumului de munc─â, unul la mijloc ╚Öi cel─âlalt la sf├ór╚Öitul s─âpt─âm├ónii.

 

Juc─âtorii urmeaz─â un program bine stabilit, combin├ónd antrenamentele de for╚Ť─â cu cele de rezisten╚Ť─â, adecvate contextului disponibil.

Ei desf─â╚Öoar─â ╚Öedin╚Ťele de anduran╚Ť─â cu ajutorul unei biciclete fitness sau pe banda de alergare. Juc─âtorii au ca obiectiv s─â efectueze un volum de efort ├«n care s─â ating─â vitezele ╚Öi ritmurile cardiace specifice competi╚Ťiei.

Din cauza faptului c─â acestora nu le este permis s─â ias─â afar─â, colectarea datelor GPS nu este posibil─â, a╚Öadar, dup─â fiecare sesiune de antrenament, ei sunt nevoi╚Ťi s─â ne trimit─â rata de efort exercitat, precum ╚Öi distan╚Ťa ╚Öi viteza de alergare. Pe baza acestor date vom putea analiza volumul de munc─â ╚Öi, totodat─â face modific─âri, atunci c├ónd este cazul. Efortul exercitat ├«n aceste sesiuni de antrenament este foarte relevant.

 

De la primele date raportate, departamentul nostru de preg─âtire fizic─â a realizat c─â juc─âtorii raporteaz─â valori u╚Öor mai mari, dec├ót cele obi╚Önuite (7-8, comparativ cu media de 5,5), care pot fi legate de stresul termic, deoarece sesiunile de antrenamente sunt efectuate ├«n spa╚Ťiu ├«nchis ╚Öi corpul nu este capabil s─â disipeze c─âldura cu aceea╚Öi eficien╚Ť─â ca ╚Öi ├«n aer liber. Un alt motiv ar putea fi stresul mecanic generat de exerci╚Ťii cu care juc─âtorii nu sunt obi╚Önui╚Ťi, sau ├«nc─ârcarea emo╚Ťional─â de a nu ╚Ťi se permite s─â pleci de acas─â.

Un alt aspect relevant pentru noi este faptul c─â ├«n aceast─â perioad─â consumul de energie al juc─âtorilor este redus. Acesta este motivul pentru care greutatea este monitorizat─â zilnic, pentru a preveni o cre╚Ötere a procentului de gr─âsime corporal─â. ├Än aceast─â idee, departamentul nutri╚Ťional lucreaz─â ├«ndeaproape cu juc─âtorii.

 

Chiar ╚Öi cu toate aceste m─âsuri, departamentul de performan╚Ť─â sus╚Ťine c─â exist─â riscul de accidentare atunci c├ónd perioada de carantin─â se va ├«ncheia, ╚Öi c─â ├«n niciun caz juc─âtorii nu vor fi preg─âti╚Ťi pentru reluarea competi╚Ťilor. Anticip─âm c─â va dura aproximativ patru s─âpt─âm├óni p├ón─â c├ónd corpul se va putea adapta ╚Öi implicit reveni la nivelul de performan╚Ť─â de dinaintea perioadei de carantin─â.

 

├Än ceea ce prive╚Öte antrenamentele pentru copiii ╚Öi juniori din cadrul academiei, aceast─â sarcin─â a fost la fel de provocatoare pentru staff-ul tehnic, precum cea pentru seniori, deoarece ne-am v─âzut nevoi╚Ťi s─â concepem exerci╚Ťii pentru fiecare juc─âtor ├«n parte, ├«n func╚Ťie de spa╚Ťiul ╚Öi condi╚Ťiile materiale pe care fiecare dintre ei le au acas─â. ├Än mare, am respectat acelea╚Öi principii de antrenament pe care le-am conceput pentru seniori, volumul efortului este cel care difer─â cel mai mult, iar pentru cei mai mici, evident, ╚Öi exerci╚Ťiile difer─â.

De asemenea, pe lângă factorul fizic, care ne preocupă foarte mult în această perioadă, nu am neglijat nici celălalte aspecte, la fel de importante pentru noi. De exemplu, jucătorii primesc o serie de videoclipuri cu sarcini tactice, precum și videoclipuri cu conceptul de joc al următorilor adversari pe care urmează să-i întâlnim.

 

Pe scurt, toate sarcinile pe care le oferim juc─âtorilor urm─âresc obiective clare: men╚Ťinerea contactului ├«ntre juc─âtori ╚Öi personalul tehnic, minimizarea pierderii identit─â╚Ťii ca echip─â, men╚Ťinerea fitnessului ╚Öi a motiva╚Ťiei juc─âtorilor. Aceast─â situa╚Ťie extraordinar─â necesit─â m─âsuri extraordinare, ╚Öi care pun la ├«ncercare abilitatea antrenorilor, preparatorilor fizici ╚Öi a nutri╚Ťioni╚Ötilor de a g─âsi noi formule care s─â permit─â men╚Ťinerea fitnessului ╚Öi a motiva╚Ťiei juc─âtorilor ├«ntr-un context at├ót de dificil. ”┬á

 

MARCEL SANS, PROFESOR METODOLOGIE FC BARCELONA

Contactoffice@ultimate11.ro
+40 742 079 511
AdresaStr. Valea Aurie, bl.28, ap.52,
Sibiu, Romania 550148

Ultimate Eleven® 2020. All Rights Reserved.